Etappe 6 Oostvoorne - Brielle
Onze wandeling begint bij de Jacobaburcht. Alles wat nog rest van de middeleeuwse burcht is een heuvel met daarop de gerestaureerde fundering van het eens zo trotse motte kasteel van de Heren van Voorne. Van 15 april t/m 31 oktober en in de schoolvakanties kun je even over het houten bruggetje gaan om de ruïne te bezoeken.
Langs enkele fraaie villa’s lopen we Oostvoorne uit en stappen we het Kruiningerschors in. Het pad slingert door het duinbos met links het water van het Brielse Meer en rechts de vakantiewoningen van het Gors.
Na dit prachtige natuurgebied klimmen we de dijk op en koersen op de Stenen Baak af. Als de vlag uithangt, is de vuurtoren geopend. Het is de moeite waard om naar boven te klimmen. Op elke verdieping leer je door middel van beeld en geluid iets over de geschiedenis van de toren.
De route gaat verder over bloemrijke dijken richting Brielle. In de verte zien we al de toren van de Brielse Dom boven de akkers oprijzen. Over de vestingwallen bereiken we de Noordpoort. Een houten replica moet de herinnering aan de inname van Den Briel levend houden.
Nog even struinen door de historische straatjes en een rondje om de St. Catharijnekerk. Over het Vestingpad lopen we Brielle uit. We nemen afscheid met de tekst die op de gevel van een van de laatste huizen staat: ‘Brielle, dat stadje aan den Brielsche Maes, is den bloem in Nederlandsch Vaes’. Daar zijn we het van harte mee eens.
Startpunt: Bushalte De Ruy, 3233 AH Oostvoorne
Eindpunt: Bushalte Centrum, 3237 KC Brielle
Parkeren: Parkeerplaats Hofwei (bij de Jacobaburcht), Hoflaan 6,
3233 AN Oostvoorne
Afstand: 10,5 km.
Routebeschrijving
Loop vanaf de bushalte naar de zebra en ga LA over de brug de Elisabethhof in. Bij de ingang van de parkeergarage links de trap op en bovenaan RA. Steek over en ga RD langs het dorpsplein. Loop RD de Hoflaan in. Voorbij het voormalig gemeentehuis RA om de Jacobaburcht te bezoeken. Loop terug en vervolg de Hoflaan.
** Aan het eind van de Hoflaan LA, Noordweg. Je loopt onder een viaduct door. Daarna in de bocht RA richting Kruiningergors.
Kijkpunt 1: Rotterdam aan Zee
Wie het plaatsnaambord Kruiningerschors passeert, loopt eigenlijk een recreatiedorp binnen. De groene laantjes met vakantiehuisjes, chalets, stacaravans en prachtig verzorgde tuinen stralen dorpse gezelligheid uit. Al bijna 100 jaar komen gezinnen uit Rotterdam en omgeving hier voor hun weekenden en vakanties.
Van oorsprong was het Kruiningergors een langgerekt open duingebied met kwelder langs de monding van de Maas. Na de ontginning van het gors vestigden zich boeren en tuinders op de vruchtbare kleigrond. Al in 1927 trokken Rotterdammers met een zelfgemaakt tentje achterop de fiets naar ‘het gors’ om in de duinen te kamperen. Toen dit verboden werd, konden de kampeerders tegen een kleine vergoeding terecht bij de tuinders, die tegelijk een mooie bijverdienste zagen in de verkoop van groenten, fruit en eieren.
Na de Tweede Wereldoorlog is het Kruinigerschors uitgegroeid tot een officieel kampeerterrein. Er kwamen sanitaire voorzieningen, aansluiting op de waterleiding, winkeltjes en zelfs een schoolklas om kinderen die de hele zomer op ‘het gors’ verbleven op te vangen. Een stoomtram van de RTM zorgde voor het vervoer van Rotterdam naar het vakantiepark en weer terug.
Nog steeds is het Kruiningerschors een geliefd recreatiedorp met zandstranden, ligplaatsen voor kleine boten en een trailerhelling, waarvandaan je direct het Brielse Meer op vaart.
In een flauwe bocht naar rechts LA het Molencatenpark in. Loop RD langs een chalet, een smal pad omhoog. Bovenaan RA, een pad langs de achterkant van het chaletpark.
Na chalet nr. 24 op viersprong LA naar het strand. Op het strand RA langs het Brielse Meer.
Na het strandje RD over een graspad. Volg vanaf hier de rode pijlen op geel vlak. Bij een chaletpark buigt het pad naar rechts. Na een afsluitboom met parkeerplaats doorlopen tot het eind. Steek het fietspad over. Loop over het gras naar het daarachter gelegen wandelpad. Ga LA.
Je komt langs de Stenen Baak. Als de vlag uithangt is de vuurtoren geopend. Het is de moeite waard om naar boven te klimmen. Een kleine expositie met beeld en geluid laat je vroegere tijden beleven.
Kijkpunt 2: De Stenen Baak
Je ziet hem al van verre staan: de robuuste Stenen Baak. Op deze strategische plek, aan de monding van de Maas, was een vuurtoren onmisbaar. In 1630 werd in vier maanden tijd een stenen vuurtoren gebouwd. Eerdere houten bakens waren in vlammen opgegaan. Samen met een verplaatsbaar baken in de duinen moest de vuurtoren de koopvaardij- en vissersschepen veilig naar de haven van Brielle loodsen. Als de schipper de vuren van beide bakens op één lijn zag, kon hij de geul in varen.
Behalve als vuurbaken had de toren ook een militaire functie. Om de Maasmonding te beschermen tegen vijandelijke schepen werd aan de voet van de toren een kustbatterij aangelegd met 22 kanonnen in de aanslag. Met gloeiend hete kogels werden de houten schepen van de vijand in brand geschoten.
Loop vanaf de Stenen Baak RD over het hoger gelegen pad. Steek de asfaltweg over en ga verder over de grasdijk. Aan het eind van de graspad LA en direct weer RA verder over het fietspad. Op een gegeven moment ga je weer rechts de grasdijk op.
Je komt uit op het fietspad. Ga RA en direct daarna weer RA, asfaltweg. In de bocht, voor het plaatsnaambord van Brielle, RA. Ga bij het blauwe bord Brielle RD over het voetpad langs de singel. Aan het eind RA.
Na de brug RA over het voetpad. Je komt langs Bastion IX en de nagebouwde Noordpoort.
Hier vielen de watergeuzen Den Briel binnen. Loop verder over het vestingpad. Na het dak van de Lange Poort met de trap naar beneden en RD tussen de metalen hekken door. Klinkerweg oversteken en om de sloepenloods heen. Aan het eind LA.
Eerste weg RA, Burg. H. van Steenstraat. Daarna eerste weg LA, Clarissenstraat.
Aan het eind RA en dan weer LA naar de St. Catharijnekerk. Loop even een rondje om de kerk. De kerk is open van 1 mei t/m 31 oktober van maandag t/m zaterdag.
Kijkpunt 3: De Brielse Dom
Hoog torent de St. Catharijnekerk boven de skyline van het stadje Brielle uit. De bouw van de imposante kerk, in de volksmond de Brielse Dom genoemd, startte al in 1470. Het had de grootste kerk van Holland moeten worden. Maar een brand en geldgebrek gooide roet in het eten. In 1482 werd de bouw gestaakt. De toren werd in plaats van 110 meter slechts 57 meter hoog en de kerkbouw kwam niet verder dan het schip.
Toch blijft het een indrukwekkend bouwsel met een rijke geschiedenis. Gebrandschilderde ramen herinneren aan de inval van de Geuzen en het huwelijk van Willem van Oranje met Charlotte van Bourbon. De dappere vlootvoogd Philip van Almonde kreeg in de kerk een praalgraf. En in 1688 zwaaide Mary Stuart vanaf de toren haar man, stadhouder Willem III, uit toen hij per vloot naar Engeland vertrok.
Voor de kerk RA. Steek de M.H. Trompstraat over en loop langs het sportveld. Aan het eind met de trap de vestingwal op en LA. Bij de Venkelstraat RA en Brielle uitlopen. Voor de rotonde LA naar de bushaltes.
Fotoalbum Voorne Etappe 6