Algemene informatie over Eder- en  Ginkelse heide 

Op de Eder Heide, ongeveer 720 ha groot en gelegen ten noorden van de provinciale weg, liggen vijf ronde heuvels die de naam de "Drieberg" hebben gekregen. Vanaf de parkeerplaats De Drieberg loopt de Edese Traa tot de Driesprong. Het is de eeuwenoude overgang van het Edese Bos naar de hei.

Over de Eder Heide loopt een zandweg die bij de Apeldoornseweg aansluit op de Hessenweg. Van de Middeleeuwen tot in de 19e eeuw trokken kooplieden uit het Duitse Hessen over de postweg die van Arnhem via de Eder Heide en Lunteren naar Amersfoort liep. Zij reden met hun brede wagens keer op keer naast de postweg wat in de loop van de tijd zorgde voor een breed spoor.

Het Airborne Monument op de Ginkelse Heide herinnert aan de luchtlandingstroepen die op 17 en 18 september 1944 hier zijn geland en vochten in de slag om Arnhem. De codenaam voor dit Geallieerd offensief om in één keer vanaf de Nederlandse zuidgrens door te stoten naar Arnhem was Operation Market Garden. 

Het grootste deel van de hei is met struikheide begroeid. Op de vochtiger delen van de heide komen we dophei tegen. Veldleeuweriken, graspiepers, geelgorsen en fitissen laten zich zien op en boven de hei. Om te voorkomen dat de hei binnen korte tijd verandert in bos, wordt deze gemaaid, afgebrand of afgeplagd. Ook begrazing door schapen zorgt ervoor dat de hei behouden blijft. Op de Eder Heide en de Ginkelse Heide is een schaapskudde aktief. Er staan twee schaapskooien niet ver van elkaar.

 

Kijk even mee naar binnen in de schaapskooi op de Eder Heide. De linker foto.

Ook bij de Ginkelse schaapskudde zijn inmiddels lammetjes geboren. Kijk hier ook nog maar even naar binnen. De rechterfoto.

Het Belgenmonument (een grote zwerfkei) op de Eder Heide, staat op de plaats waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een kamp voor Belgische vluchtelingen was.

Op de grens van de hei en het Edese bos zijn nog loopgraven die tijdens militaire oefeningen in de twintiger jaren van de vorige eeuw werden gegraven.

INHOUD

  1. Landgoed Hoekelum en Sysseltse lanen
  2. Wekeromse Zand
  3. Kernhem, Edese Bos en Doesburger Eng
  4. Eder Heide en Edese Bos  
  5. Oostereng en Bennekomse Bos
  6. De Zanding en het Mosselse Zand  
  7. Het Luntersche Buurtbosch  
  8. Het Binnenveld    
  9. Planken Wambuis en Westerbergen
  10. Het Deelerwoud    
  11. Landgoed De Valouwe  
  12. De Hindekamp en Noord-Ginkel  
  13. Zuid-Ginkel en Ginkelse Heide  
  14. Roekel en Mosselse Veld  
  15. De Hoge Veluwe