Oerlinghausen - Hermannsdenkmal 15,8 km.
Vanuit de binnenstad van Oerlinghausen wandelen we langs de synagoge en Joodse begraafplaats en komen bij de romp van een oude windmolen. Deze, door de inwoners liefdevol Kumststonne genoemd, bevindt zich op de 334 m. hoge Tönsberg. Tijdens een storm heeft de in 1753 gebouwde molen zijn wieken verloren en is vervolgens in deze staat op de berg blijven staan.
Verderop komen we langs een imposante gedenkplaats, die vandaag de dag tot vrede en verzoening maant.
Na nog een paar kleinere monumenten gaat de natuur weer de hoofdrol spelen. Mooie uitzichten, bloemen langs het pad en het beschermde Donoper Teich.
Nu komt de eindbestemming van deze etappe in zicht: het Hermannsmonument. Dit kolossale beeld verwijst naar de slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann (Arminius). Arminius, als leider van de Germanen, wist de troepen van de Romeinse stadhouder Varus in een hinderlaag te lokken en zo de overwinning te behalen. Aanvankelijk was deze slag in vergetelheid geraakt, maar toen men in de 19e eeuw met de "bevrijdingsoorlogen" tegen Napoleon in het geheugen op zoek ging naar nationale verhalen en helden, besloot men een standbeeld voor Arminius op te richten.