We verlaten Zuidland en lopen door de polder naar het Spui. Vlak voordat dit brede water uitmondt in het Haringvliet gaan we de hoek om en belanden bij de Beningerslikken. Een mooie plek om even te pauzeren en de uitkijktoren te beklimmen. Jammer genoeg is de route door dit prachtige natuurgebied niet meer volledig te lopen. Maar een heen-en-weertje naar de vogelkijkhut is zeker de moeite waard. Na de Beningerslikken komen we langs het Haringvliet te lopen. De dijk biedt mooi uitzicht over het brede water met aan de overkant de contouren van Goeree-Overflakkee. Na 3 km. uitwaaien naderen we Hellevoetsluis waar we vóór de vesting de bus pakken.
Startpunt: Bushalte Kerkweg, Zuidland
Eindpunt: Bushalte Vesting, Hellevoetsluis
Parkeren: Langs de Kerkweg of in de achterliggende straten.
Loop vanaf de bushalte in de richting van de Brandweerkazerne en volg de aflopende huisnummers. Tweede straat LA, Raadhuisstraat. Direct na de begraafplaats RA, een tegelpad langs het water. Vóór de brug aan je linkerhand RA. Aan het eind LA. Je loopt Zuidland uit en gaat op de splitsing RA. Daarna eerste weg LA een stiltegebied in, Velgerdijkscheweg. Even voor een wit huis RA. Aan het eind RA en even daarna schuin links omhoog de dijk over. Ga verder over het fietspad, Daan Monsterpad. Op kruising met betonplaten RD. Na een sluisje buigt het pad naar rechts en kom je langs het Spui te lopen. Na twee veeroosters bij Natuurgebied Beningerslikken RA. Ga door het klaphekje naar de uitkijktoren waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de Beningerslikken en de Spuimonding. Wie wil kan een uitstapje maken naar de vogelkijkhut (heen en terug 2 km.)
Kijkpunt 1: Spui en Beninger Slikken
Dit brede water ontstond door een dijkdoorbraak tijdens de St. Elisabethsvloed in 1421. Zo werd het Spui de nieuwe verbinding tussen het Haringvliet en de Oude Maas in plaats van de inmiddels dichtgeslibde Bernisse. Het bijzondere aan het Spui is de stroomrichting. Nadat de Deltawerken werden aangelegd stroomt het water niet meer via het Haringvliet naar zee, maar omgekeerd door het Spui naar de Oude Maas. Waar het Spui uitmondt in het Haringvliet is een prachtig natuurgebied ontstaan: de Beningerslikken. Hier kan elke vogelaar zijn hart ophalen. Op de slikken, die bij eb droogvallen, kun je duizenden steltvogels, eenden, ganzen en reigers zien. In de rietruigtes broeden karekieten, blauwborsten, baardmannetjes en bruine kiekendieven. Zie je een grote roofvogel vliegen? Alle kans dat je te maken hebt met de zeearend. Ieder voor- en najaar maken trekvogels hier een tussenstop om nieuwe energie op te doen voor de lange reis van het hoge noorden naar het Afrikaanse zuiden.
Voor het vervolg van de route ga je tegenover de uitkijktoren over het graspad de dijk op en bovenaan RA. Je volgt de dijk tot het eind en komt via een overstapje uit op een asfaltweg. Ga hier LA. Bij de parkeerplaats RD. Blijf steeds het fietspad volgen. Eerst een heel eind langs de Beningerslikken en later langs het Haringvliet.
Kijkpunt 2: Sluizen op een kier
Vroeger vormde het Haringvliet een open verbinding tussen de Noordzee en de Rijn en Maas. Dat veranderde toen in 1971 met de bouw van de Haringvlietdam deze zeearm werd afgesloten. Het zoute zeewater en het getij konden het Haringvliet niet langer bereiken. Dit had grote gevolgen voor de natuur en het milieu. Veel kustvogels, trekvissen, planten en schelpdieren verdwenen. Gelukkig kwam de overheid tot inzicht en werd het Kierbesluit genomen. Vanaf 2019 worden de Haringvlietsluizen geregeld op een kier gezet. Hierdoor kunnen trekvissen zoals zalm en steur de rivieren weer op zwemmen om daar te paaien. Zes natuurorganisaties sloegen de handen ineen en startten het Droomfondsproject Haringvliet om het oer-Hollandse getijdelandschap in ere te herstellen. Inmiddels is het project afgerond en is nieuwe natuur ontstaan met slikken, schorren, vogeleilanden en geulen. Iedereen kan het nieuwe Haringvliet ervaren en beleven. Door een struinroute te lopen, vogelkijkhut te bezoeken, uitkijktoren te beklimmen of een tocht met de fluisterboot te maken.
Aan het eind vóór de parkeerplaats met fietswegwijzer LA en direct weer RA, een wandelpad langs knotwilgen. Einde pad RA de dijk op en bovenaan LA. Steek de voorrangsweg over en ga het parkje in. Houd links aan. Je gaat een trappetje af en komt langs speeltoestellen. Aan het eind LA naar de weg en hier RA richting de brug. Na de brug RA naar de bushaltes.